Nuuksion koulua ei saa lakkauttaa (HS 22.1.2022)
Sata vuotta sitten köyhä Espoon kunta otti koulun vastuulleen. Nyt rikas kaupunki haluaa luopua siitä.
Espoon laajalla luoteisalueella Nuuksiossa on ollut asutusta jo vuonna 1540, muun muassa seitsemän maatilaa. Nuuksion kehittäminen ei kuitenkaan ole erityisemmin kiinnostanut Espoota.
Alueen ensimmäinen suomenkielinen koulu perustettiinkin vuonna 1905 yksityisen henkilön aloitteesta Histan kartanon entiseen torppaan, johon tehtiin lisärakennus. Koulun toimintaa rahoitettiin yksityisesti aina vuoteen 1926, jolloin Espoon kunta vihdoin otti vastuun koulusta. Vuonna 1952 valmistui uusi, silloin moderni koulurakennus, joka edelleen on käytössä. Oppilasmäärän lisäännyttyä 2000-luvun alkupuolella tehtiin parakkimainen lisärakennus.Nyt sata vuotta myöhemmin koulua uhkaa lakkauttaminen. Espoon koulupolitiikka näyttää perustuvan keskittämiseen. Pienten koulujen rahoittaminen on kuulemma liian kallista. Kuitenkin pienten lasten eli ala-asteen koulutuksen tulisi tapahtua lähialueella, jotta pienet koululaiset voivat liikkua turvallisia reittejä ja niin, ettei kulkeminen vie kohtuuttomasti aikaa. Pienissä kouluissa opetus on henkilökohtaisempaa ja kaveripiirit läheisempiä.
Nuuksion
tyypillisellä pientalo-alueella julkiset kulkuyhteydet ja muutkin
palvelut ovat hankalammin saavutettavissa kuin muualla Espoossa. Koulun
menetys veisi tilanteen yhä huonompaan suuntaan. Nuuksioon on sitä
paitsi muuttamassa koko ajan lisää väkeä, mihin Espoon pohjois- ja
keskiosien yleiskaavaehdotuskin viittaa.
Risto Ihamuotila
kansleri, koulun perustajan pojanpoika, Espoo
Hannele Kerola
varatuomari
Nuuksio-seuran puheenjohtaja
Vaaliareena: Pieni lähikoulu on lapsille turvallisin (Länsiväylä 13.1.2022)
Espoossa hyväksyttiin vuoden 2020 syksyllä
Taloudellisesti kestävä Espoo -tuottavuus- ja sopeutusohjelma, jonka
tavoitteena on hidastaa menojen kasvua 147 miljoonalla eurolla. Tämä
saavutettaisiin muun muassa kasvattamalla varhaiskasvatuksen ja
perusopetuksen yksikkökokoja ja siirtymällä suuriin kouluyksiköihin.
Ohjelmaa on nyt alettu panna täytäntöön esittämällä pienten lähikoulujen eli Nuuksion ja Bembölen koulujen lakkauttamista. Päätöksiä viedään eteenpäin ilman lapsivaikutusten arviointia. Alueen kouluverkkoa ja ruotsinkielisen kouluverkon erityispiirteitä ei ole myöskään arvioitu. Koulujen lakkauttamisella uskotaan saavutettavan useamman vuoden aikana yhteensä muutaman miljoonan euron säästöjä.
Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelmassa ei ole ymmärretty Kehä III:n varren ja sen pohjoispuolen erityispiirteitä eli harvaa asutusta, pieniä lähikouluja ja huonosti toimivaa joukkoliikennettä. Koulujen lakkauttaminen tarkoittaisi merkittävää muutosta perheiden ja oppilaiden elämässä. Pieni, turvallinen ja tuttu lähikoulu muuttuisi suureksi koulukeskukseksi. Koulumatkat pitenisivät jopa 10 kilometriä ja koulumatkat yli tunnin yhteen suuntaan, mikä on lapsille kohtuutonta. Kouluun ei pääsisi enää kävellen tai pyörällä.
Yhteiskunnassa onkin tehtävä pandemian johdosta kiinteistöpolitiikan uudelleenarviointi. Suurista yksiköistä ja tiloista, joissa on isoja ihmismääriä, on pyrittävä pienempiin, fyysisesti rajatumpiin tiloihin. Nyt on pohdittava isojen koulukeskusten terveysturvallisuutta, ja tarvetta edistää pienempiä oppimisympäristöjä. Pienet lähikoulut, joissa ei ole ollut koronatartuntoja, antavat tähän parhaat mahdollisuudet.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella joudutaan miettimään samanlaisia strategisia valintoja: Painotetaanko taloudellisia säästöjä vai alueen asukkaiden turvallisia ja terveellisiä lähipalveluja. Me kannatamme lähipalveluja.
Hannele Kerola (sd.)
varatuomari, valtuutettu
Mika Helander (sd.)
yliopistonlehtori, dosentti, svenska rum -ltk:n jäsen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti