maanantai 24. syyskuuta 2012

VAALILUPAUS NUMERO NELJÄ: HYVINVOINTIA VANHUKSILLE
Kuntavaaleihin kuuluu erilaisten lupausten tekeminen. Minäkin lupaan parhaani mukaan edistää espoolaisten hyvinvointia. Ensimmäisen hyvinvointilupaukseni koskee vanhuksia. Seuraavien blogieni aiheina on työikäisten, nuorten ja lasten hyvinvointi. 
  
Vanhuksista puhuttaessa keskeiseksi kysymykseksi nousevat terveydenhoitopalvelut ja niiden toimivuus. Me työssä käyvät nautimme maksuttomista työterveyspalveluista, joihin pääsee yleensä samana päivänä. Toisin on eläkeläisillä, jotka ovat kunnallisten palvelujen varassa. Liian usein saa kuulla, kuinka vaikeaa on saada aika lääkärin vastaanotolle. Olen jopa kuullut, että lääkäri ei osannut puhua kunnolla suomea. Miksi julkisten terveyspalvelujen on annettu rapautua?

Tilanne Espoossa

Espoon tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta vuodelta 2011 ilmenee, että lääkärin vastaanotolle pääsyä saa odottaa 5 – 6 viikkoa. Tilanteen todetaan entisestään heikentyneen. Vakinaisesti täytettynä on vain 62 % lääkärin vakansseista. Vaikein tilanne on Espoon keskuksessa ja Matinkylä-Olarin terveysasemilla.     

Arviointikertomuksen mukaan kiireetöntä hoitoa pystyttiin antamaan hoitotakuun edellyttämässä ajassa. Kuinka moni ymmärtää, mitä tämä tarkoittaa? Yritin varata tyttärelleni viime kesänä kiireetöntä aikaa. Espoon keskuksesta ilmoitettiin, että jaossa oli joulukuun aikoja. Siis lääkärille pääsyä joutuu odottamaan puoli vuotta! Eläkeläisille tämä on arkipäivää.

Arviointikertomuksesta ilmenee myös, että kotihoidossa suurin osa ajasta kuluu muuhun kuin asiakastyöhön. Aiheellisesti huomautetaan, että asiakastyössä ei saa liikaa tukeutua netin käyttöön, koska kaikki ikäihmiset eivät käytä nettipalveluja.

Espoossa tarkastuslautakunnan arviointikertomus ei juuri ole herättänyt keskustelua, ei tainnut edes ylittää uutiskynnystä. Näinkö turtuneita me olemme julkisten palvelujen huonoon tilanteeseen?  

Voinko siis toteuttaa vaalilupaukseni ja yrittää parantaa espoolaisten vanhusten tilannetta? Helppoa se ei ole. Voin nostaa metelin, jos kuulen ongelmasta tai epäkohdasta. Enkä anna periksi, ennen kuin asia on hoidettu kuntoon. Haluan myös, että terveyskeskusten asiakasmaksut poistetaan. Ei ole oikein, että suuria lääkelaskuja maksavat eläkeläiset joutuvat maksamaan asiakasmaksuja, kun työssäkäyvillä on maksuton terveydenhuolto. Hammashoito ja bussiliput ovat myös liian kalliita pienituloisille eläkeläisille.


Kuntapäättäjien vastuulla on myös huolehtia siitä, että vanhempi väestö voimiensa mukaan huolehtii itsestään. Demareilta oli hieno saavutus, että 68 ja sitä vanhemmat pääsevät Espoossa maksutta uimaan ja kuntosalille.

Lopuksi nostan asian, joka minusta on erityisen vaikea. Pelkän kansaneläkkeen varassa elävien on selvittävä kuussa noin 700 eurolla. Viime blogiini verrattuna voi sanoa, että Suomessa on kaksi ryhmää, jotka saavat pientä perustuloa; nimittäin korkeakouluopiskelijat ja kansaneläkkeen varassa elävät. Vanhusten tilanne on selvästi huonompi. Sympatiani ovat vahvasti heidän puolellaan. Kysymys on suurelta osin vanhoista naisista, joiden työtulot ovat jääneet vähäisiksi, jos niitä on kertynyt ollenkaan. Nämä naiset joutuvat selviytymään ilman lisätienestejä, usein vielä yksin.  Kuntapäättäjät eivät voi nostaa kansaneläkkeen tasoa, mutta voimme ainakin yrittää huolehtia siitä, että meillä on kohtuuhintaisia, turvallisia asuntoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti