torstai 1. maaliskuuta 2018

NUUKSIO ON MUUTAKIN KUIN KANSALLISPUISTO JA KAATOPAIKKA


Kirjoitin tämän jutun yhdessä mieheni Timo Rauhasen kanssa Helsingin sanomien mielipidesivulle. Onneksi juttumme julkaistiin lehdessä, koska huoli oli suuri. Toisaalta kävi hyvin, toisaalta huonommin. Nuuksion koulu on edelleen alueella eikä siihen kohdistu nyt lakkauttamisuhkaa. Sitä vastoin bussilinja 238 kulkee nykyään vain ruuhka-aikoina ja silloinkin harvaan, muutama vuoro päivässä.

-------------------------------------------------------

Espoo on väestöltään ja pinta-alaltaan suuri kaupunki. Puolet sen alueesta sijaitsee Kehä III:n takana. Monet pääkaupunkiseudulla asuvat tuntevat tältä suunnalta vain Nuuksion kansallispuiston ja Ämmässuon kaatopaikan.

Kehä III:n ulkopuolella asuu lähes 20 000 espoolaista ja asukasmäärä on kasvussa. Kaikki Espoon palvelukeskukset on kuitenkin sijoitettu sinne toiselle puolelle.  Nyt eteläisten kaupunginosien päättäjät haluavat entisestään keskittää palveluja lakkauttamalla syrjäseutu-Espoon lähikoulut ja huonontamalla alueen joukkoliikennepalveluja.

Espoon opetuslautakunta linjaa ensi viikolla, säilyykö Nuuksion yli sata vuotias koulu. Koulu halutaan lakkauttaa, vaikka koulurakennus on terve ja turvallinen. Pienessä lähikoulussa tarjotaan yksilöllistä ja luonnonläheistä opetusta. Lakkauttaminen tarkoittaisi, että lapset kuljetetaan koulukeskukseen yli 10 kilometrin päähän. Monessa tapauksessa joudutaan turvautumaan taksikyytiin. Perusopetuslain mukaan koulumatkan pitäisi kuitenkin olla mahdollisimman lyhyt ja turvallinen.

Samaan aikaan Espoo ja HSL suunnittelevat kaupungin sisäisten suorien bussiyhteyksien heikentämistä. Syrjäkylillä bussit kulkevat harvoin ja erityisesti talvisin ne myöhästelevät. Kouluun on kuitenkin ehdittävä ja esimerkiksi Ikean pysäkillä jatkoyhteyteen on seikkailtava yli vilkkaan väylän kaksien valojen läpi. Espoon keskus ei myöskään ole asukkaiden aito palvelukeskus, vaan suuri osa työpaikoista, lukioista ja nuorten harrastuspaikoista on Leppävaaran suunnalla. Sen vuoksi suora bussiyhteys eli linja 238 Siikajärveltä Leppävaaraan on säilytettävä. Asian puolesta kerätty adressi keräsi yli 1 600 allekirjoittajaa.

Nuuksio-Nupurin asukkaat seuraavat kauhulla Espoon päättäjien toimintaa. Valtuuston hyväksymän Espoo-tarinan mukaan hyvät palvelut lisäävät alueen elinvoimaa, kuntalaisten toimeliaisuutta ja arjen sujuvuutta. Näitä linjauksia pitää noudattaa yhdenvertaisesti myös Kehä III:n takana. Nuuksiossa tämä tarkoittaa sitä, että alueella säilytettään terve ja turvallinen lähikoulu sekä toimivat bussiyhteydet.   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti