perjantai 15. huhtikuuta 2022

Nupurintielle on nyt rakennettava pyörätie

 Tämä kirjoitus julkaistiin Länsiväylä lehdessä huhtikuussa 2022


Nupurintien kevyen liikenteen väylää välille Brobackantie-Kirkkonummen raja on suunniteltu jo yli 30 vuotta. Se sisältyy valtakunnalliseen liikennesuunnitelmaan, on osa pääkaupunkiseudun pyöräilyverkkoa ja rakennussuunnitelma on valmis. Espoon pääpyöräilyreittien toteuttamisohjelmassa hanke on liikenneturvallisuuden perusteella nostettu priorisointilistan kärkeen ja merkitty alustavasti vuoden 2021 hankkeeksi. Viime vuonna Espoo hyväksyi tien asemakaavan ja kirjasi valtion kanssa tehtävän yhteishankkeen tämän vuoden budjettiin.

Pyöräilyn edistämisestä on tehty erilaisia selvityksiä satoja sivuja ja Nupurintien kevyen liikenteen väylän suunnitteluun on käytetty jo satoja tuhansia euroa. Tästä huolimatta näyttää nyt siltä, että Nupurintien väylää ei rakenneta ainakaan tänä vuonna eikä rakentamisen ajankohdasta ole mitään varmuutta.

Selvittelin asiaa Uudenmaan ELY:stä ja Espoosta. Osapuolet allekirjoittivat tasan vuosi sitten Nupurintien tiesuunnitelman kustannusarvio- ja kustannustenjakoehdotuksen. Tämän asiakirjan mukaan kevyen liikenteen väylä maksetaan puoliksi ja samalla ELY sekä korjaa että maksaa Nupurintiessä olevan painauman. Kaiken piti olla kunnossa. Valtiolla oli varattuna hankkeen vaatimat rahat.

Jostakin syystä asia avattiin uudelleen viime kesänä. Kaupungilta saadun tiedon mukaan ELY edellytti, toisin kuin keväällä allekirjoitetussa asiakirjassa, että Espoo maksaa yksin painauman korjaamisen 2,4 miljoonaa euroa. Espoo ei voinut tähän suostua, koska kysymys on valtion tiestä eikä väylän rakentaminen edes edellyttäisi painauman korjaamista. ELY:sta taas kerrottiin, että Espoo ei halunnut käyttää valtiolta saamaansa ns. KUHA-rahaa (pienet kustannustehokkaat liikennehankkeet) Nupurintien väylän rakentamiseen ja siksi ELY veti rahat pois hankkeesta. ELY:n mukaan painauman korjaaminen kuuluu ELY:lle. Sitä ei tiedetty, että Espoo kirjasi väylän rakentamisen vuoden 2022 budjettiin. ELY:stä ilmoitettiin nyt, että ”valtion toiveena on saada hanke toteutettua seuraavan kahdeksan vuoden aikana”.

Espoolaisena valtuutettuna, Nuuksio-seuran puheenjohtajana, paikallisena asukkaana ja innokkaana pyöräilijänä olen sanaton.

Hannele Kerola

Varatuomari

Nuuksio-Nupuri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti