tiistai 1. maaliskuuta 2022

Espoolla on varaa huolehtia lapsista ja nuorista

Espoon valtuustossa käsiteltiin 28.2.2022 vuoden 2021 tilinpäätöksen ennakkotietoja. Tässä oma puheenvuoroni:

Ennakkotiedon mukaan Espoon taloustilanne oli viime vuonna poikkeuksellisen hyvä. Tästä huolimatta jatketaan jääräpäisesti ja määrätietoisesti viime valtuustokaudella hyväksytyn Taloudellisesti kestävä Espoo-ohjelman toteuttamista lakkauttamalla muun ohella pieniä kouluja ja kirjastoja. Niistä saadaan säästöä muutama sata tuhatta euroa vuodessa. Leikataan siis kylmästi lapsille ja nuorille tärkeistä palveluista, vaikka tässä taloudellisessa tilanteessa, kun korona on kurittanut erityisesti näitä ryhmiä, ei tähän olisi mitään taloudellista pakkoa. Tehdään pieniä säästöjä ja aiheutetaan suurta vahinkoa.

Vastaavanlaista määrätietoisuutta ei kohdistu pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen. Lukumäärä kasvaa vuosi vuodelta ja viime vuoden lopussa heitä oli Espoossa jo yli 6 000. Näin siitä huolimatta, että pääkaupunkiseudulla kärsitään työvoimapulasta ja Espoossakin oli avoimia työpaikkoja lähes 3 000. 

Taloudellisia kannustimia kyllä on, sillä Espoo joutui viime vuonna maksamaan työmarkkinatuen kuntaosuutta Kelalle 30 miljoonaa euroa, lähes 6 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2020.

Koulujen ja kirjastojen lakkauttamisella saadaan siis säästöjä yhteensä ehkä reilu miljoona euroa, mutta heikennetään espoolaisten palveluja. Pitkäaikaistyöttömyyttä vähentämällä saataisiin espoolaisille töitä ja vältettäisiin jopa 30 miljoonan euron menot. Jos taloudellisia säästöjä todella halutaan, paukut kannattaa mieluummin laittaa pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen. Satsataan nyt jääräpäisesti ja määrätietoisesti työllisyyden kuntakokeiluun. Sen tarkoituksena on nimenomaan parantaa pidempään työttömänä olleiden ja heikommassa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille.

Espoon taloudellinen tilanne ei siis pakota koulujen ja kirjastojen lakkauttamiseen. Nyt pitää pikemminkin käynnistää perusteellinen selvitys siitä, miten korona heikensi espoolaisten hyvinvointia ja, tehdään selvityksen vaatimat lisäsatsaukset. Tuodaan Take ohjelma tälle valtuustolle uudelleen arvioitavaksi ja luovutaan erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointia heikentävistä leikkauksista.

Espoolla on tähän varaa. Kertyihän rahastoistakin viime vuonna ennätyksellinen tuotto, yli 50 miljoonaa euroa enemmän kuin arvioitiin. Siellä on espoolaisten rahoja lähes 800 miljoonaa euroa.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti