HUSin hallituksen toukokuun kokouksessa tärkein asia oli säästöohjelman käynnistäminen, joka tuodaan päätettäväksi hallituksen kesäkuun kokoukseen. Tarkoitus on tasapainottaa taloutta vaarantamatta potilaiden hoitoa. Lomautuksiin ei myöskään mennä.
Hoitoalan lakon vuoksi 100–200 sairaansijaa oli tänä keväänä suljettuna ja 2 800 leikkausta jouduttiin peruuttamaan. Näiden seurauksena HUSin tulot vähenivät alkuvuodesta noin 30 miljoonaa euroa. Talous meni miinukselle ja tämänhetkisen ennusteen mukaan koko vuoden tulos jää noin 78 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Tuleva palkkaratkaisu voi entisestään heikentää tulosta.
Lakon jälkeen oman toiminnan laskutus ei ole palannut normaalitasolle ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen vuoksi. Kesän sijaisten osalta tilanne on selvästi huonompi kuin viime vuonna eli jonot kasvavat enemmän kuin aikaisempina kesinä ja päivystykset saattavat ruuhkaantua. Henkilökunnan saatavuusongelmat johtavat todennäköisesti siihen, että HUS ei pysty purkamaan jonoja tänä vuonna alkuvuoden suunnitelmien mukaisesti.
On vaikea purkaa vanhaa hoitovelkaa ja tehdä samaan aikaan säästöjä.
Jos HUS ei saa säästöjä aikaiseksi, nykyiset omistajat eli kunnat joutuvat kattamaan alijäämän vuoden lopussa. Hyvinvointialueille ja Helsingille ei voi siirtyä nykyisen HUSin alijäämiä, vaan HUSin talouden on ensi vuoden vaihteessa oltava tasapainossa.
HUSin tämän vuoden talousarvioon on jo sisällytetty lähes 20 miljoonan säästöohjelma eli vaadittu 1 %:n tuottavuuden parantaminen. Lisäkeinoja talouden tasapainottamiseksi ei ole loputtomasti, kun siis potilaiden hoitoa ei haluta vaarantaa (tästä on jo saatu tarkastuslautakunnalta huomautus vuoden 2021 osalta) eikä henkilöstöä voi irtisanoa tai lomauttaa. Hyvä, kun saadaan pidettyä nykyiset työntekijät, kun yksityinen sektori on lähtenyt palkkakilpailuun.
HUSIn uudella hallituksella, joka valitaan 7.7.2022 pidettävässä yhtymäkokouksessa, ei tule olemaan yhtään helpompaa. Hyvinvointialueiden palkkaharmonisointi heijastuu myös HUSin palkkakuluihin. Lisäksi näyttää siltä, että HUSin tutkimus- ja opetusmäärärahoja, noin 300 miljoonaa euroa, ei ole mukana hyvinvointialueiden rahoituksessa ja nekin rahat pitää jostain löytyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti